lauantai 15. tammikuuta 2011

Junjou Romantica (Pure Romance)

Sarjan nimi: Junjou Romantica
Tekijä: Nakamura Shungiku
Ikäraja: K16
Pituus: 13 pokkaria (jatkuu)
            24 anime-jaksoa


Sarjan juoni:
Junjou Romantica kertoo kolmen miesparin elämästä nykypäivän Japanissa. Pareja kutsutaan nimellä Junjou Romantica, Junjou Egoist ja Junjou Terrorist. Sarjan sivuhenkilöistä on myös tehty oma minisarjansa, Junjou Mistake, jonka esittelen erillisenä myöhemmin. Esittelyyn on myös tulossa tekijän toinen sarja Sekaiichi Hatsukoi, jossa on myös pieniä kytkeytymiä Junjou Romanticaan.

Junjou Romantica on oletettavasti sarjan päätarina, jossa isoveljensä kasvattama,18-vuotias Misaki Takahashi tahtoisi päästä samaan yliopistoon, jonne Takahiro-velikin olisi mennyt, ellei olisi joutunut huolehtimaan Misakista heidän vanhempiensa kuoltua, kun Misaki oli vasta lapsi. Koska Misaki ei ole kovin terävä, opiskelussa häntä auttaa Takahiron paras ystävä, 28-vuotias Usami Akihiko, joka on kuuluisa kirjailija. Usamin ja Misakin ensitapaamiset eivät suju aivan mutkitta, ja pian Misakille selviääkin, että Usami on rakastunut hänen isoveljeensä. Kun veli ilmoittaakin menevänsä naimisiin, Misakin käy sääliksi Usamia, ja Usami huomaakin rakastavansa Misakia. Käytännön syistä Misaki muuttaa Usamin kanssa yhteen, ja romanttisia yhteydenottoja ja draamaa ei heidän elämästään puutu. Tässäkin tapauksessa sukulaiset ja ystävät saapuvat joko edistmään tai vaikeuttamaan suhdetta, mutta aikaa myöten he joutuvat myöntämään, että Usamin ja Misakin hieman omalaatuinen rakkaus kestää kuin kestääkin kaikki riidat ja vastoinkäymiset.


Junjou Egoist kertoo Hiroki Kamijousta, joka yrittää päästä yli ihastuksesta lapsuudenystäväänsä Usami Akihikoon. Heidän kahden lapsuudesta voi lukea muisteluja tarkemmin Junjou Miniun kappaleista, joita ilmestyy sarjassa silloin tällöin.
Hirokin elämä saa kuitenkin uuden suunnan, kun häntä neljä vuotta nuorempi opiskelija Nowaki Kusama rakastuu Hirokiin ensisilmäyksellä. Itsepintainen Nowaki saa taivuteltua Hirokin auttamaan häntä opiskeluissa, ja nopeasti Nowaki tunnustaa rakkautensa Hirokille, jonka ylpeys ei ole antaa periksi suorasanaiselle Nowakille. Toisin kuin Junjou Romanticassa, nämä kaksi saavat suhteensa sekaisin omilla kommunikkatio-ongelmillaan ilman toisten apua, vaikka sivuhenkilöt antavatkin aihetta väärinkäsityksiin. Junjou Egoistissa rakkaus ei kuitenkaan tarvitse jatkuvaa yhdessäoloa, vaan tunne on tekoja tärkeämpää.


Usami ja Hiroki Junjou Miniumissa

Junjou Terrorist on tähän mennessä ollut vähiten esillä näistä kolmesta tarinasta. Miyagi Yoh on vastikään eronnut kirjallisuuden professori, jolla on takanaan raskas menneisyys kouluaikaisen ihastuksensa, sairauteen menehtyneen naisopettajansa kanssa. Hän ei kuitenkaan pääse ex-vaimonsa perhettä pakoon, kun entisen vaimon pikkuveli Shinobu Takatsuki tunnustaa rakkautensa Miyagille. Koska Shinobu on Miyagia 17 vuotta nuorempi, ei Miyagi ota häntä tosissaan, mutta itsepäinen Shinobu ei anna periksi, vaan on päättänyt saada Miyagin itselleen. Suhde alkaa arastellen, mutta mitä pidemmälle tarina kulkee, sitä enemmän nämä kaksi alkavat ymmärtää toisiaan. Suuri ikäero on parin raskain taakka, mutta omalaatuinen rakkaus kykenee ratkaisemaan kaikki senkin aiheuttamat pulmat, aikanaan.


Junjou Romantica kiinnosti minua heti kun siitä kuulin, ja katsoin aluksi turvallisemman anime-version. Silloin en ollut vielä tottunut shonen-aita kovempaan Yaoihin, ja siksi hyvin sensuroitu animekin sai minut hieman hämilleni. Anime ei kuitenkaan ole mitään verrattuna mangaan, jossa seksiä ei ole sensuroitu niin kuin animessa, mutta kovinkaan graafista se ei silti ole. Ihan pelkälle shonen-ai fanille en sitä kuitenkaan suosittelisi.
Usami ja Misaki ovat nousseet melko kuuluisaksi ja suosituksi pariksi Yaoin maailmassa, mutta ehdoton suosikkini näistä pareista on Junjou Egoistin Hiroki ja Nowaki, jotka ovat oma suosikki seme-uke yhdistelmäni; itsepäinen ja ylpeä, ei kovinkaan romanttinen uke, ja rehellinen, avoin ja ymmärtäväinen seme.
Junjou Romantican yksi hyvistä puolista onkin se, että jokainen löytää varmasti pareista oman suosikkinsa. Mangan piirrustustyyli voi aluksi tuntua hieman oudolta, mutta pidemmälle lukiessa huomaa tekijän kokeilevan uusia työtapoja ja kehittyvän huimasti piirtäjänä sarjan aikana. Animen laatu on kuitenkin taattua, vaikka monille aluksi mangaan tutustuneille shonen-ai leima olikin pettymys. Molemmissa kuitenkin, eritoten mangassa, nähdään monia romanttisia ja tulisia suudelmia, joista itse pidän yaoissa ja shonen-aissa paljon. Junjou Egoist tarjoaakin parhaimmat suutelukohtaukset, vaikka Junjou Romanticassa muut intiimit kohtaukset saavat Egoistia ja Terroristia enemmän huomiota.

Plussat
+ Erillaiset parit
+ Jokainen tarina kytkeytyy toiseen
+ Realistiset tarinat
+ Samaistuttavat hahmot
+ Romantiikkaa ja tulisuutta sopivasti

Miinukset
- Manga yaoita, anime shonen-aita
- Mangassa aluksi epätasainen piirrosjälki
- Eksyy toisinaan toistamaan itseään

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ja korkealaatuisesta arvostelusta! c : Olen katsonut animen nyt joten haluisin lukea sarjan myös manga-versiona. Mutta en löydä mistään tätä sarjaa!! Olen käynyt läpi fantasiapelit,AdLibrikset jne. Hiukan vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. @BlueMoment
      Kustannusyhtiö Blue julkaisi Junjou Romanticaa 12 pokkariin asti, sarja tosiaan jatkuu vieläkin Japanissa. Valitettavasti Blue kaatui Tokyopopin mukana, ja en ainakaan itse ole vielä tietoinen että kukaan muu kustantaja olisi sarjaa lähtenyt kääntämään englanniksi. :/ Siksi niitä kirjoja voi olla vaikea saada tällä hetkellä, mangakirppikset ovat kai ainoa toivo, Huutonettiäkin voi toki kokeilla. Mutta sen verran suosittu sarja JR on, että varmasti jossain vaiheessa joku jatkaa sen julkaisua :) Sitä odotellessa Junjou Romanticaa voi toki lukea netistäkin, itse ainakin olen usein tutustunut uuteen mangaan skannausten myötä, ja sitten osatnut kirjan jos pidin siitä minkä netissä näin :)

      http://www.mangafox.com/manga/junjou_romantica/

      Siinä olisi suora linkki yhdelle sivustolle jossa Junjou Romanticaa voi ilmaiseksi käydä lukemassa. Samaiselta sivulta löytyy monta muutakin hyvää yaoi mangaa ;)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista